Knutselen·Vaderdag

Boem, het is wéér Vaderdag!

Een maand geleden dacht ik “tiens, het is bijna Vaderdag, dringend tijd om Pinterest nog eens af te schuimen”. Ik heb er eventjes naar zitten zoeken, maar dwaalde dan af (zoals gewoonlijk…) naar andere projecten die ik leuker vond. Ach, ik heb nog wel even tijd!

Een week geleden dacht ik “lap, nog maar een week” en verder dan ‘jij bent mijn superheld’ of ‘het zit wel snor met jou’ was ik nog niet geraakt. Ik leg de lat ook wel vrij hoog, ik zou ik niet zijn, als ik het mezelf niet wat moeilijk zou maken. De cliché werkjes scrol ik zonder twijfelen verder. Waarschijnlijk hebben die papa’s al honderd stenen thuis met ‘jij bent een kei’.

Het was al woensdag (en ik zou graag tegen vrijdag iets gemaakt hebben), mijn inspiratie was volledig leeg. Ik dacht ‘ach, zo slecht is die peer van klei niet’. Ik vond ‘jij bent een toffe peer’ best grappig. Exact mijn soort humor. Ik dacht nog even klei kopen en we kunnen beginnen.

Woensdagnamiddag is het Mia-Laura dagje en gelukkig kwam mama met een verhaal van een collega, die voor haar verjaardag, een doos gekregen had. Hier zaten allemaal dingen in die ze binnen het jaar zou moeten doen (eens gaan eten met vriendinnen, eens gaan shoppen, …). Hier moest ik iets mee kunnen. We waren het er snel over eens dat ik het hele ‘jij bent een toffe peer’-idee ging laten varen en een ‘papa doos’ zou maken. Op dat moment begint mijn brein te werken en is mijn mama mijn klankbord. Er wordt wat met ideeën gesmeten, die we dan vaak teniet doen omdat ze te moeilijk, te duur of ‘te saai’ zijn. Het voelt zo’n beetje als wanneer je gsm aan het andere uiteinde van de zetel ligt en je er net niet bij kan zonder echt helemaal recht te staan. Bijna van ‘ja, dit is het!’, maar zo nog nét niet helemaal. Story of my life.

Uiteindelijk verzonnen we 7 dingen, die de kids samen met hun papa zouden kunnen doen. Het zou dan geen echte ‘Vaderdag’ zijn, maar eerder een ‘Vaderweek’. Ik zou voor elk kind 7 kaartjes maken. Deze zouden ze zelf nog wat mogen ‘aankleden’ door er tekeningen op te maken (ja, ik trok de kaartjes van iemand die erg mooi kon tekenen, Pinterest doet dit ook altijd, het leven is oneerlijk).

20180316_115406

Het belangrijkste onderdeel was nog best moeilijk te vinden. We gingen op zoek naar iets van doos om alles in te steken. Action (mijn meest betrouwbare bron) liet me wat in de steek… . Er was niets dat echt goed paste. Naar de AVA dan maar. Echt, wat een keuze heb je daar. Als je daar geen doos vindt, weet ik het niet meer. We kozen uiteindelijk een taartdoosje. Oké, de doos had ik, maar deze moest uiteraard nog wel versierd worden. Mia en ik, térug naar de Action (echt, thank god voor woensdagnamiddagen). Daar vonden we sjabloonletters en wat versiermaterialen.

Het enige wat ik nu nog moest doen, was thuis mijn idee beter uitwerken. Kaartjes maken, lettertypes kiezen, enzoverder. Gelukkig is dit meer een hobby, waardoor ik er gerust een hele avond mee kan bezig zijn.

20180316_134606

Toen ik het idee in de klas uit de doeken deed, waren mijn monsters laaiend enthousiast. Ze vonden de meeste ideeën echt heel leuk. Alle kids kregen 8 kaartjes in totaal (op dat ene witte kaartje, mochten ze zelf iets verzinnen. Ik maakte de fout door ‘zwemmen’ als voorbeeld te geven, alle papa’s mogen dus gaan zwemmen…). De meerderheid van de klas mocht de kaartjes ‘aankleden’ met tekeningen. In groepjes van 5 kwamen de leerlingen bij mij hun doos ‘sjabloneren’. Echt veel moeilijker dan het lijkt voor 7 jarige kinderen. Denk maar aan ‘NEE, niet wrijven, doppen!’ of ‘HOOOOW heel voorzichtig je kaartje eraf nemen’ of nog erger ‘ja lap, papa wordt vanaf nu met 3 p’s geschreven…’. We stempelden eerst de twee p’s en de o’s. Dat moest even drogen en dan konden de andere letters ertussen gestempeld worden.

Kaartjes, check! Doos gestempeld, check! Toen de doos droog was, mochten mijn monsters hun doos versieren. Ik koos in de action alleen maar versiermateriaal dat ietwat een ‘stoffige’ textuur had. Gelukkig sta ik al even in het tweede leerjaar, waardoor ik weet dat we ‘beperkingen’ moeten inlassen.

20180316_154931

Als ik gewoon zeg ‘doe maar wat jij het leukste vindt’, krijgen we alle kleuren door elkaar, vormen die over elkaar geplakt worden, … . We bespraken welke kleuren mooi bij elkaar pasten en het principe van ‘less is more’. Verrassend genoeg namen de meeste kinderen dit echt ten harte en werden het heel mooie dozen (ik ben misschien wat bevooroordeeld, maar geloof mij, ik weet hoe het er soms kan uitzien, dit is echt TOP!).

20180319_150917

Het grootste werk was klaar! Zoals je op de kaartjes hierboven kan lezen, zijn de meeste voorstellen kosteloos en makkelijk thuis uitvoerbaar. Toch waren er nog wat extraatjes die ik bij in de doos wou stoppen. Zo kreeg elk kind een zakje met maïs (waar ik de instructies om popcorn te maken aan vast niette). Ze mochten dit zelf in hun zakje komen ‘kappen’ en moesten exact 50 gram afwegen (hoppaaa, nog een rekenlesje erbij).

Het recept van de chocoladecake werd netjes opgerold, met een strikje rond. Ook mochten ze een lijstje komen halen waar allemaal (in mijn ogen, doenbare) wereldrecords (zie link onderaan!) op stonden. Wie krijgt er nu geen 26 marshmallows in zijn mond binnen de minuut?!

20180319_153725

Er werden ook nog twee (versierde) enveloppen bijgestopt om de brieven op te schrijven. Onze papa doos was klaar!

Het is echt een soort van herinneringendoos geworden. Ze kunnen er foto’s insteken van de activiteiten of leuke souvenirs. Dat hoeft natuurlijk allemaal niet, maar het lijkt me toch leuk om te bewaren voor later! Wanneer je dan kinderen hoort zeggen ‘oooh, ik vind dit echt heel leuk, want normaal doet papa veel dingen met mijn broer en nu kan ik eens alleen iets leuk met papa doen’ wordt mijn juffenhart een beetje warm vanbinnen!

Of de papa’s dit allemaal zo’n goede ideeën gaan vinden, laat ik in het midden.
Ikzelf en mijn monsters hebben er alvast erg veel plezier aan beleefd.
En wat is nu eigenlijk het belangrijkste? 😉

Edit.

Wegens groot succes (joepie!) post ik even hier de link naar de site met wereldrecords. Wanneer je even in google intypt ‘makkelijke wereldrecords’ krijg je wel wat. Daarna is het gewoon uitkiezen welke jij de leukste vindt en dit in een documentje gieten! 😉

27 gedachten over “Boem, het is wéér Vaderdag!

 1. Toppie! Dit gaat in mijn ‘memoryplekje’ (ergens achter in mijn hoofd) voor moederdag, denk ik… Als ik mag?

  P.S. Voor vaderdag maakte ik zelf een krant. Ook een toppertje! Mijn dutsen schreven drie dingen (tweede leerjaar): een waargebeurd verhaal over papa (Ah ja! Het komt in de krant!), een gedicht voor papa en een ‘uitknipbon’ voor iets dat ze voor/met papa wilden doen. Héérlijke dingen kwamen tevoorschijn!
  Ik kwam een website tegen op pinterest en toen begon dit idee te rijpen… Kijk maar eens op http://www.zelfkrantmaken.be Het zelf typen lukte nog niet met mijn 7-8jarigen, dat deed ik. Maar al de rest? Zelf gedaan!

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik ben ook wel benieuwd naar het recept van de cake en de wereldrecords. Super leuk idee!

    Like

   2. Oeh ik ben ook zo benieuwd. Vind dit idee echt geweldig! Heb je super leuk bedacht. Ik hoop dat je mij de wereldrecords ook wil mailen. Dank je wel alvast voor de moeite.

    Like

 2. Hallo laura,
  Wat een leuk idee. Ik ga er ook mee aan de slag in mijn klasje. Ik ben ook wel benieuwd naar de wereldrecords. Als het kan, mag je ze me ook doorsturen. Alvast bedankt! Cécile

  Like

 3. Hallo,

  Ik vind je idee super, maar ben ook heel benieuwd naar die wereldrecords…

  Kun je het eventjes doormailen naar mij? Hartelijk dank!

  Like

 4. Wauw! Wat een geweldig idee! Nu ben ik ook wel benieuwd naar die wereldrecords! Zou je het naar mij ook kunnen doorsturen?

  Like

   1. Mmmm moest je dat receptje van die cake nog hebben mag je dat altijd mailen 🤗 we zijn volop bezig aan de dozen 👍

    Like

 5. Waauw,
  Topidee ! Eindelijk iets origineels! Zou super zijn moest ik de wereldrecords ook kunnen ontvangen.
  Ik kijk al uit naar vaderdag!
  Alvast bedankt!
  Groetjes Caroline

  Geliked door 1 persoon

 6. Super leuk idee! Ik ga hem dit jaar voor moederdag maken. Echt heel origineel. Zou je mij ook de wereldrecords kunnen mailen? Ter inspiratie!

  Bedankt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s